Linda Liukas: En halua jättää internetin rakentamista 25-vuotiaille miehille

Ayn Rand
Teksti
Johanna Vehkoo
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Linda Liukkaan Rails Girls tarjoaa tytöille ensimmäisen kosketuksen koodaukseen. Kuva Jorma Marstio.

Mitä enemmän vietämme aikaa verkossa, sitä suurempi osa maailmastamme koostuu ohjelmakoodista. Ja sitä tärkeämpää on ymmärtää tuota koodia.

“Kaikkien olisi hyvä ymmärtää edes hiukan teknologiaa, jotta he voisivat katsoa konepellin alle ja nähdä, miten homma toimii. Sen pitäisi olla osa yleissivistystä”, sanoo Linda Liukas.

26-vuotias Liukas on Aalto-yliopiston ja sen opiskelijoiden yrittäjyysjärjestön Aaltoesin kasvatti.

Hänen mielestään jokaisen, joka haluaa ymmärtää nykymaailmaa, pitää opetella koodauksesta eli ohjelmoinnista edes alkeet. Muuten käy niin, että kuvittelemme esimerkiksi käyttävämme Facebookia, mutta tosiasiassa Facebook käyttääkin meitä.

“En tarkoita mitään tietojenkäsittelytiedettä, vaan perusymmärrystä siitä, miten asioita rakennetaan verkossa. Jos jokin tuntuu epäloogiselta, se on ihmisten tekemää. Siihen voi vaikuttaa.”

Linda Liukas oli perustamassa suomalaista Rails Girlsiä, joka kiertää maailmalla opettamassa ohjelmoinnin alkeita pelkästään tytöille ja naisille. Verkosto on järjestänyt koodaustyöpajoja eri puolilla maailmaa.

Liukas alkoi opettaa ohjelmointia nimenomaan tytöille, koska uskoo heidän keksivän uusia tapoja, joilla teknologisia innovaatioita voidaan käyttää koko yhteiskunnan hyödyksi.

“Nyt kirjoitetaan internetin historiaa. Olisi tärkeää, että siihen osallistuisivat muutkin kuin 25-vuotiaat nuoret miehet”, Liukas sanoo.

Liukas kertoo, miten hänen opiskelukaverinsa Aalto-yliopistossa kyllä koodasivat kätevästi yhdessä illassa pyykkituvan varaussysteemin. “Mutta eivät ne pojat näe, mitä ongelmia vaikkapa odottavilla äideillä tai eläkeläisillä on.”

Pelkkä erilainen näkökulma ei kuitenkaan riitä, se ei koskaan pääse esiin ilman ohjelmointitaitoja ideoiden toteuttamiseen.

Koko maailma ohjelmoi

Nykyinen verkko heijastaa rakentajiensa maailmankuvaa. Kalifornian Piilaaksossa – jossa Facebook ja Google asustavat naapureina – moni imee arvonsa esimerkiksi Ayn Randilta, yksilöä ja egoismia korostaneelta kirjailijalta.

Rails Girls on osa juuri nyt käynnissä olevaa koodauksen demokratisaatiota. Ohjelmointikielten opettelusta on tullut muoti-ilmiö, jonka kärjessä on verkossa ohjelmointiopetusta tarjoava newyorkilainen Codecademy. Ilmaiseen koodikouluun liittymällä voi opetella iltapuhteina ohjelmoinnin perustaidot vuodessa.

Liukas huomauttaa, että yllättävän suuri osa netin selkärangasta – kuten tietokantaohjelmisto MySQL, SSH-salausjärjestelmä ja pikaviestipalvelu IRC – on kehitetty Suomessa.

“Miten se into, jolla suomalaiset insinöörit osallistuvat internetin rakenteiden suunnitteluun, saataisiin hyödyttämään vaikka neuvolajärjestelmää tai työterveyshuoltoa?”

Alkukesästä Liukas muuttaa New Yorkiin, hänestä tulee Codecademyn seitsemäs työntekijä.

Liukkaan työhön kuuluu miettiä, miten koodaus tuodaan kouluihin, kirjastoihin ja kehitysmaihin – vaikkapa Bangladeshiin. Kuumalla start-upilla on 2,5 miljoonan dollarin rahoitus ja Liukkaalla kova hinku opettaa maailma koodaamaan.

Liukas painottaa, ettei hän itse ole mikään huippuohjelmoija. Hänellä on kuitenkin koodauskokemusta jo yli kymmenen vuoden ajalta: Liukas teki ensimmäisen nettisivunsa html-koodilla 13-vuotiaana.

“Olin kuolettavan rakastunut Al Goreen, joten tein hänelle suomenkieliset kotisivut.”

Lisätietoa: railsgirls.com/www.codecademy.com/